Εφαρμογή Παρουσίασης Στοιχείων Υγείας

Ο χρήστης έχει πρόσβαση και μπορεί να περιηγηθεί στην Εφαρμογή Παρουσίασης Στοιχείων Υγείας μέσω της παρούσης σελίδας. Μέσω της εφαρμογής ο χρήστης μπορεί να αντλήσει πληροφορίες και στοιχεία για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία.

Στο χάρτη παρέχονται πληροφορίες για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία. Ο δείκτης υγείας είναι ο μέσος αριθμός περιστατικών ανά έτος κατά τη διάρκεια του οποίου έχουμε ακραίο φαινόμενο. Παρουσιάζεται επίσης μία χαμηλή και υψηλή εκτίμηση (95% διάστημα εμπιστοσύνης) του εκτιμώμενου μέσου αριθμού.

Οι πληροφορίες που παρέχονται στην εφαρμογή, αφορούν τον μέσο ετήσιο αριθμό επιπλέον θανάτων είτε από όλες τις αιτίες, είτε από καρδιαγγειακά αίτια εξαιτίας των καυσώνων ή των δασικών πυργκαγιών (εδάφιο «Παράμετρος»). Σκοπός είναι η εφαρμογή να εμπλουτίζεται σταδιακά με τη χρήση εκτιμήσεων για περισσότερους δείκτες υγείας, εφ όσον σχετίζονται με τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στη δημόσια υγεία.

Στο εδάφιο «Περιοχή», ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στις περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Πάτρας, ενώ για την Αθήνα υπάρχει δυνατότητα εύρεσης πληροφοριών σε επίπεδο συγκεκριμένων Περιφερειακών Ενοτήτων (εδάφιο «Διαίρεση»).

Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αντλήσει σχετικές πληροφορίες βασιζόμενες τόσο σε παρελθοντικά/ ιστορικά στοιχεία όσο και σε μελλοντικά, διαλέγοντας την αντίστοιχη επιλογή στο εδάφιο «Περίοδος». Συγκεκριμένα αναφορικά με το παρελθόν, παρουσιάζονται οι επιπλέον θάνατοι, κατά μέσο όρο μέσα σε έτος με καύσωνα, για τις πόλεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Λάρισα, ενώ παρέχοντας εκτιμήσεις για όλες τις αίτιες θανάτου αλλά και από καρδιαγγειακά αίτια. Αναφορικά με τα στοιχεία που αναφέρονται  στο μέλλον, οι εκτιμήσεις που παρέχονται βασίζονται σε δύο αντίστοιχα κλιματικά σενάρια, για τα έτη 2026-2050, το μετριοπαθές και το δυσμενές σενάριο. Σύμφωνα με το μετριοπαθές σενάριο, οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα γίνονται μέγιστες το 2040 και στη συνέχεια μειώνονται, ενώ σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, οι εκπομπές αυξάνονται καθ’ όλη την διάρκεια του 21ου αιώνα.

Καθώς οι εκπομπές από τις δασικές πυρκαγιές επιδεινώνουν σημαντικά την ποιότητα του αέρα, γεγονός που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, παρουσιάζονται για την περιοχή της Αθήνας, οι επιπλέον θάνατοι, κατά μέσο όρο μέσα σε ένα έτος με δασικές πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην περίμετρο της Αθήνας. Ως δασική πυρκαγιά ορίστηκε οποιαδήποτε μεγάλη πυρκαγιά σε ακτίνα 100 χλμ γύρω από την Αθήνα (η οποία αφορούσε δάση, δασική έκταση και άλση, ενώ η καμένη έκταση γης ήταν πάνω από 10 στρέμματα) η οποία οδήγησε σε υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων και μαύρου καπνού.

Τα αποτελέσματα βασίζονται στη μεθοδολογία που περιγράφεται στις επιστημονικές δημοσιεύσεις:

  • Mitsakou C et al. Environmental public health risks in European metropolitan areas within the EURO-HEALTHY project. Sci Total Environ. 2019 Mar 25;658:1630-1639. DOI: 10.1016/j.scitotenv.2018.12.130
  • Masselot P et al. Excess mortality attributed to heat and cold: a health impact assessment study in 854 cities in Europe. Lancet Planet Health. 2023 Apr;7(4):e271-e281. DOI: 10.1016/S2542-5196(23)00023-2
Scroll to Top