Συμβουλές προς τους Πολίτες για την προστασία από έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες

Είναι σημαντικό να ενημερώνεστε σχετικά με την πρόγνωση του καιρού ώστε να γνωρίζετε πότε αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες. Για να λάβετε τοπική πρόγνωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή καιρού του κινητού τηλεφώνου σας, να ενημερώνεστε από το διαδίκτυο, την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο.

Αν αισθάνεστε ζέστη, ακόμη και αν δεν υπάρχει προειδοποίηση για καύσωνα, χρησιμοποιήστε τις παρακάτω συμβουλές για να παραμείνετε ασφαλείς.

Thermometer showing high temperatures
Sketch of a person drinking water

Πιείτε νερό

Πιείτε νερό για να βοηθήσετε το σώμα σας να διαχειριστεί την έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία. Αποφύγετε τα ζαχαρούχα ποτά, το αλκοόλ και την καφεΐνη, τα ενεργειακά ποτά και ορισμένα αθλητικά ποτά που έχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης ή/και καφεΐνης. Προτιμήστε ελαφριά και εύπεπτα γεύματα και τρόφιμα, όπως φρούτα ή σαλάτες.

Image depicting pills and medicine

Ακολουθείστε πιθανή φαρμακευτική σας αγωγή

Ακολουθείστε πιθανή φαρμακευτική σας αγωγή όπως έχει συνταγογραφηθεί, εκτός εάν ο γιατρός σας σας έχει συμβουλεύσει να την διακόψετε. Πολλά φάρμακα μπορεί να επιβαρύνουν την ικανότητα του σώματός να αντιμετωπίζει την υψηλή θερμοκρασία. Σε αυτά περιλαμβάνονται φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση, την κατάθλιψη και το άγχος.

A sketch of a person showering

Κάντε ένα δροσερό μπάνιο ή ντους

Οι ανεμιστήρες μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικοί σε σχέση με ένα ντους για να σας δροσίσουν όταν η θερμοκρασία είναι άνω των 35 ᵒC (ειδικά σε συνθήκες χαμηλής υγρασίας). Μπορείτε να δροσίσετε το σώμα σας με μια υγρή πετσέτα ή ένα μπουκάλι ψεκασμού, ενώ συνεχίστε να χρησιμοποιείτε τον ανεμιστήρα.

A sketch of a girl wiping her forehead

Yπαίθριες δραστηριότητες τις ώρες της ημέρας που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες

Προτιμήστε να κάνετε υπαίθριες δραστηριότητες τις ώρες της ημέρας που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες (συνήθως πριν από τις 11 π.μ. ή μετά τις 6 μ.μ.). Εάν εργάζεστε σε εξωτερικούς χώρους ή κοντά σε πηγή θερμότητας, όπως σε ψησταριά, φούρνο ή λέβητα, μη ξεχνάτε να κάνετε συχνά διαλείμματα για να ξεκουραστείτε και να ενυδατωθείτε σε σκιερό ή κλιματιζόμενο χώρο. Συζητήστε με τον εργοδότη σας αναφορικά με ένα σχέδιο δράσης σε κατάσταση υψηλών θερμοκρασιών.

A person that holds a fan

Προτιμήστε ελαφριά, φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα. Φορέστε αντηλιακό και καπέλο.

Προτιμήστε ελαφριά, φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα. Φορέστε αντηλιακό και καπέλο όταν βρίσκεστε έξω και διατηρήσετε τη θερμοκρασία στο σπίτι σας κάτω από τους 27 ᵒC. Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζετε πού μπορείτε να μεταβείτε για να παραμείνετε ασφαλείς όταν κάνει ζέστη , όπως το σπίτι ενός φίλου ή συγγενή, ένα κοινοτικό κέντρο, ή ακόμη και μια σκιερή περιοχή σε ένα πάρκο.

Image showing facts about heatwaves
Scroll to Top