Δράσεις για τον πλανήτη
Πέρα από τον κεντρικό ρόλο της Πολιτείας στην αντιμετώπιση του φαινομένου τη κλιματικής αλλαγής με στόχο την αποδέσμευση της οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα, την ανάπτυξη της ετοιμότητας αντιμετώπισης των φαινομένων από τον κρατικό μηχανισμό, αλλά και την υποστήριξη και τη θωράκιση των δομών Υγείας, o καθένας και η καθεμία μπορεί να κάνει επιλογές για την προστασία του περιβάλλοντος και το μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Ενδεικτικά:
Εξοικονομείστε ενέργεια στο σπίτι
Μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας παράγεται από ορυκτά καύσιμα που ευθύνονται για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής (άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο). Μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια χρησιμοποιώντας λαμπτήρες LED και ενεργειακά αποδοτικές ηλεκτρικές συσκευές, χρησιμοποιώντας κρύο νερό στο πλύσιμο των ρούχων και αποφεύγοντας το στεγνωτήριο. Επίσης μπορείτε να επιτύχετε καλύτερη ενεργειακή απόδοση του σπιτιού σας, μέσω καλύτερης μόνωσης.
Περπατήστε, χρησιμοποιήστε το ποδήλατο ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς
Τα περισσότερα οχήματα χρησιμοποιούν ως καύσιμο βενζίνη ή ντίζελ. Η χρήση των μέσων μεταφοράς, το περπάτημα ή η χρήση ποδηλάτου αντί του αυτοκινήτου συμβάλουν στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Περιορίστε τις αγορές καταναλωτικών προϊόντων και προτιμήστε την επισκευή και την ανακύκλωση
Τα ηλεκτρονικά είδη, τα ρούχα, τα πλαστικά και άλλα αντικείμενα που αγοράζουμε προκαλούν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε κάθε σημείο της αλυσίδας παραγωγής. Για να προστατεύσετε τον πλανήτη, μπορείτε να μειώσετε την αγορά αγαθών, να ψωνίσετε μεταχειρισμένα αντικείμενα ή να επισκευάστε ό,τι μπορείτε.
Ακολουθείστε μία δίαιτα που να βασίζεται στη χορτοφαγία, αγοράστε τοπικά προϊόντα και πετάξτε λιγότερα τρόφιμα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και φορείς όπως η Διακρατική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) τονίζουν ότι η συμμόρφωση των πολιτών με μία χορτοφαγική δίαιτα ή σε κάθε περίπτωση ο περιορισμός της κατανάλωσης κρέατος θα μείωνε τη τεράστια επίδραση που έχει η κτηνοτροφία (με την αποψίλωση δασών για τη δημιουργία κτηνοτροφικών μονάδων, την μεταφορά κρεάτων σε μεγάλες αποστάσεις, το μεθάνιο που εκλύουν τα ζώα κλπ) στο φαινόμενο της κλιματική αλλαγής. Σε κάθε περίπτωση η συμμόρφωσή μας στην Ελλάδα με τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής στα πλαίσια του οποίας η κατανάλωση κρέατος συστήνεται σε 1-2 φορές το μήνα θα βοηθήσει τόσο την ατομική υγεία (όπως έχουν δείξει πολλές συναφείς μελέτες) αλλά και θα μετριάσει τις εκπομπές λόγω κτηνοτροφίας. Συστήνεται επίσης ο περιορισμός της κατανάλωσης ψαριών, αφου η υπεραλίευση οδηγεί στη δραματική αλλαγή των οικοσυστημάτων των θαλασσών, με καταστροφικές συνέπειες στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα (του βασικού ρύπου για το φαινόμενο). Επιπρόσθετά προτιμήστε την αγορά μόνο εποχιακών φρούτων και λαχανικών καθώς και την προμήθεια τοπικών προϊόντων καθώς έτσι συμβάλετε τόσο στην προώθηση της τοπικής οικονομίας όσο και στον περιορισμό της επιβάρυνσης του πλανήτη λόγω των εκπομπών από τη μεταφορά των προϊόντων σε μεγάλες διακρατικές αποστάσεις. Τέλος η μείωση της σπατάλης στα τρόφιμα αποτελεί την ελάχιστη κοινωνική συνθήκη αλλά και ένα εργαλείο για το μετριασμό του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Όταν πετάμε τρόφιμα, σπαταλάμε τους πόρους και την ενέργεια που χρησιμοποιήθηκαν για την καλλιέργεια, την παραγωγή, τη συσκευασία και τη μεταφορά τους. Επίσης, όταν τα τρόφιμα αποσυντίθενται σε μια χωματερή, παράγουν μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου. Προσπαθήστε να αγοράζετε μόνο ό,τι χρειάζεστε, και κομποστοποιήστε τα περισσεύματα.